Baza HR kinematografije - igrani film

Tri muškarca Melite Žganjer

Godina proizvodnje: 1998
Trajanje: 97 minuta
Tehnika: Super 16mm Kodak prebačen na 35mm, boja
Režija: Tribuson Snježana
Produkcija: Kvadar : Hrvatska radiotelevizija
Snimatelj: Mećava Goran
Filmski rod: Igrani film
Zemlja proizvodnje: Republika Hrvatska

Scenarij: Snježana Tribuson
Glazba: Darko Rundek
Montaža: Marina Barac
Scenografija: Velimir Domitrović
Kostimografija: Vesna Pleše

Uloge: Mirjana Rogina (Melita Žganjer), Goran Navojec (Janko), Suzana Nikolić (Višnja), Sanja Vejnović (Eva), Filip Šovagović (Juan/Felipe Mulero), Ena Begović (Maria), Ivo Gregurević (Jure), Ljubomir Kerekeš i dr.

Sadržaj: Melita ima trideset i nešto godina i čezne za ljubavi. Radi u slastičarnici, a živi sa strogom Evom, inače policajkom, i kolegicom s posla, prpošnom Višnjom, svojim neudanim prijateljicama. Melitin idealni muškarac je Juan, junak španjolske sapunice Robinja ljubavi, ali sviđa joj se i kolega s posla, Janko. No on, jednako kao i Melita, ima problema s komunikacijom pa ne zna kako bi joj iskazao svoje osjećaja. Misleći da mu se ne sviđa, Melita pokušava pronaći drugog muškarca. Prihvati tako udvaranje Jure, Evinog policijskog kolege...

Komentar: Zanimljivo narativno složen, koristeći i postupak filma u filmu (španjolska tv-sapunica) uz koji je vezan suodnos fikcijskog i fakcijskog te camp učinak, film Snježane Tribuson kvalitetna je komedija ponajprije oslonjena na dobar scenarij. Kakvosna neujednačenost glumačkih nastupa i nedovoljna koloristička izražajnost za kontekst koji smjera campu manjkavosti su koje priječe visoke domete. Film je bio rado gledan, a na Pulskom festivalu nagrađen je Zlatnim arenama za scenarij, epizodnu žensku (Suzana Nikolić) i mušku (Ivo Gregurević) ulogu, montažu i scenografiju, te nagradom Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film; također, Mirjana Rogina dobila je Vjesnikovu nagradu Breza za najbolje debitantsko (glumačko) ostvarenje.

Broj gledatelja u Hrvatskoj: 35 247

 

Baza hrvatskoga filma / filmovi i redatelji sastavio Damir Radić, suradnik Nenad Polimac
Baza hrvatskoga filma / snimatelji sastavio Krešimir Mikić

Izradu baze hrvatske kinematografije financirali su Institut Otvoreno društvo i Hrvatski filmski savez