Trampolin film


Godina proizvodnje: 2016

Trajanje: 82 minute

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Matijević, Katarina Zrinka

Produkcija:
Hrvatska radiotelevizija
Inter film

Snimatelj:
Hrpka Vjeran

Sinopsis:
Senzibilna Lina (Franka Mikolaci) devetodišnja je klinka koja odrasta uz uglavnom histeričnu majku Helenu (Lana Barić) i brižnu baku Martu (Asja Jovanović), dok joj otac živi s novom suprugom i djetetom. Nika (Tena Nemet Brankov) je pomalo buntovna sedamnestogodišnjakinja koja od egoistične i histeričnim ispadima sklone majke (Nina Violić) bježi u zagrljaj starijeg dečka Mirka (Igor Kovač), s kojim vodi trampolin na kojem ponekad skače i Lina. Nikolina (Marija Tadić) je četrdesetgodišnja instruktorica plesa koja će teško prihvatiti vijest o svojoj trećoj trudnoći, jer je već dva puta pobacila i dečka Davida (Enes Vejzović) ne smatra dovoljno odgovornim za ulogu oca. Nikolina će spletom okolnosti upoznati Linu, koja ima poseban odnos s ujakom Ivanom (Frano Mašković), a putovi triju protagonistica će se ispreplesti.

Uloge:
Franka Mikolaci (Lina), Tena Nemet Brankov (Nika), Marija Tadić (Nikolina), Lana Barić (Helena), Frano Mašković (Ivan), Asja Jovanović (Baka Marta), Nina Violić (Nikina majka), Igor Kovač (Mirko), Enes Vejzović (David), Sreten Mokrović (Nikin otac), Mirela Brekalo, Branka Cvitković (Nikolinina majka), Ksenija Pajić, Marina Redžepović, Ivana Roščić

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Katarina Zrinka Matijević, Pavlica Bajsić, Ivan Salaj

Glazba:
Šumovi protiv valova

Montaža:
Ana Štulina

Scenografija:
Mario Ivezić

Kostimografija:
Katarina Zaninović

Komentar:
Feminizirana egzistencijalna drama na pulskom festivalu 2016. godine nagrađena Zlatnom arenom za najbolju sporednu žensku ulogu dugometražni je igrani prvijenac Katarine Zrinke Matijević. Film je opterećen povremenim dramaturško-narativnim neurednostima i prečacima, karakternim i značenjskim stereotipima i pojednostavnjivanjima, osobito u likovima Linine i Nikine majke, te i na idejnoj i na izvedbenoj razini nedovoljno artikuliranim feminističkim angažmanom. Tri središnja ženska lika predstavljaju etape u životu jedne žene, što je sugerirano i njihovim imenima, a ženski su likovi većinom prilično zanimljivi, intrigantni i dovoljno slojeviti. Glumačke interpretacije uglavnom su vrlo uspjele, osobito Franke Mikolaci i Tene Nemet Brankov, a film je intrigantniji zbog teme i motiva kojima se bavi, nego zbog načina njihove obrade.

Početak prikazivanja: premijerno na pulskom festivalu 10. srpnja 2016. godine, redovita kino-distribucija 9. ožujka 2017. godine

Nagrade i festivali:
- Pulski filmski festival 2016. godine – Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu (Tena Nemet Brankov)
- Cinedays 2017. godine – Posebno priznanje za glumu u filmu
- Međunarodni filmski festival Tofifest 2016. godine
- Zagreb Film Festival 2016. godine
- Festival za mlade Just Film 2016. godine
- Međunarodni filmski festival u Kolkati 2016. godine
- Filmska revija mladeži i Four River Film Festival 2017. godine
- Eastern Neighbours Film Festival 2017. godine

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.