Baza HR kinematografije - igrani film

Božić u Beču

Godina proizvodnje: 1997
Trajanje: 97 minuta
Tehnika: 35mm widescreen, boja
Režija: Schmidt Branko
Produkcija: Inter film : Hrvatska radiotelevizija
Snimatelj: Vrdoljak Vjekoslav
Filmski rod: Igrani film
Zemlja proizvodnje: Republika Hrvatska

Scenarij: Branko Schmidt
Glazba: Igor Kuljerić
Montaža: Vesna Lažeta
Scenografija: Duško Jeričević
Kostimografija: Vjera Ivanković

Uloge: Filip Šovagović (Ivan Lesjak), Bojana Gregorić (Marina Parun), Ljubomir Kapor (Petar Lisjak), Vjera Žagar-Nardelli (njegova supruga), Marija Kohn (teta Ana), Drago Krča, Damir Lončar, Damir Šaban (Branko Jelić), Žarko Savić (Stevo), Cintija Ašperger (Brigita), Ilija Ivezić, Dejan Aćimović (gardist), Gusti Wolf, Nada Gaćešić-Livaković (blagajnica), Ivo Gregurević (gost)

Sadržaj: U doba najžešćih borbi u Slavoniji, violinist Ivan Lesjak održava koncerte na prvoj liniji bojišta. Za jednog od njih dogodi se granatiranje u kojem strada njegov najbolji prijatelj. Potresen ratnim strahotama, Ivan odlazi roditeljima koji kao izbjeglice žive u Beču. Na pragu sloma živaca, on se u blještavu velegradu u božićno vrijeme osjeća sam, neshvaćen i nesiguran. Poznanstvo s lijepom mladom liječnicom Marinom prerasta u ljubav koja, ipak, ne može nadvladati Ivanove traume i dvojbu hoće li ostati u Beču i mirno živjeti kao violinist ili će se vratiti u ratom ranjenu domovinu...

Komentar: Temeljni problem tog lijepo snimljena filma jest ideologiziranost koja ga prožima na svim razinama, ne dopuštajući protagonistima da zažive kao punokrvni likovi. Na festivalu u Puli film je nagrađen Zlatnim arenama za scenarij, mušku epizodnu ulogu (Drago Krča) i ton (Mladen Pervan i Boris Grgurić).

Broj gledatelja u Zagrebu: 738

 

Baza hrvatskoga filma / filmovi i redatelji sastavio Damir Radić, suradnik Nenad Polimac
Baza hrvatskoga filma / snimatelji sastavio Krešimir Mikić

Izradu baze hrvatske kinematografije financirali su Institut Otvoreno društvo i Hrvatski filmski savez