Baza HR kinematografije - igrani film

Prekobrojna

Godina proizvodnje: 1962
Trajanje: oko 93 minute
Tehnika: 35mm cinemascope, c/b
Režija: Bauer Branko
Produkcija: Avala film
Snimatelj: Blažina Branko
Filmski rod: Igrani film
Zemlja proizvodnje: Federativna Narodna Republika Jugoslavija (Narodna Republika Srbija)

Scenarij: Bogdan Jovanović, Krešo Golik, Branko Bauer
Glazba: Vladimir Kraus-Rajterić
Montaža: Blaženka Jenčik
Scenografija: Branko Hundić
Kostimografija: Branka Soldo

Uloge: Milena Dravić (Malena), Ljubiša Samardžić (Mikajilo), Boris Dvornik (Dane), Molotov Jovanović (Fića), Dragomir Felba (Čika Živa), Snežana Mihajlović (Nada), Jovan Rančić (Miladin), Miodrag Popović (Toma) i dr.

Sadržaj: Mladi seljak Mikajilo na omladinskoj radnoj akciji zaljubi se u studenticu Nadu i zbog nje napušta seljačku brigadu i Malenu, djevojku koja je kao prekobrojna pošla za njim na radnu akciju. Mikajlovo udvaranje Nadi izaziva opći smijeh i podsmjeh pa se ambiciozni 'don Juan' vraća svojoj brigadi i djevojci...

Komentar: Svojedobno iznimno popularna, holivudskim rječnikom rečeno - romantična komedija Prekobrojna bila je prvi izlet Branka Bauera u srpsku kinematografiju i jedini njegov film snimljen u cinemascopeu. Izlet je bio donekle prisilan jer za scenarij filma nitko u zagrebačkom Jadran filmu nije pokazao zanimanje. U tom šarmantnom filmu Bauer se prije svega još jednom potvrdio kao vrsni redatelj glumaca, promoviravši mlade i dotad ne toliko poznate (Milena Dravić) ili gotovo nepoznate (Ljubiša Samardžić) beogradske glumce u zvijezde. Na festivalu u Puli Prekobrojna je nagrađena trećom nagradom za najbolji film i Zlatnom arenom za najbolju žensku ulogu. Prikazan je i u službenom programu festivala u Karlovym Varyma.

 

Baza hrvatskoga filma / filmovi i redatelji sastavio Damir Radić, suradnik Nenad Polimac
Baza hrvatskoga filma / snimatelji sastavio Krešimir Mikić

Izradu baze hrvatske kinematografije financirali su Institut Otvoreno društvo i Hrvatski filmski savez