Tko pjeva zlo ne misli film


Godina proizvodnje: 1970

Trajanje: 95 minuta

Tehnika: 35mm vistavision, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Golik, Krešo

Produkcija:
Croatia film

Snimatelj:
Rajković Ivica

Sinopsis:
Početkom druge polovice tridesetih godina dvadesetog stoljeća u Zagrebu, mlada i privlačna gospođa Ana Šafranek osjeća da vene u braku sa svojim mnogo starijim mužem Franjom. Prilikom izleta u Samobor srce joj svojim kavalirskim gestama i očitom naklonošću razgali elegantni gospodin Fulir, koji je uskoro posjeti u njezinu zagrebačkom stanu i izjavi joj ljubav. Istovremeno, u Fulira se zagleda Anina starija sestra Mina, neugledna usidjelica. Franjo se dosjeti da bi bilo zgodno Fulira oženiti s Minom, što se nimalo ne svidi Ani. Svjedok tih ljubavno-obiteljskih peripetija je mali Perica, sin Šafranekovih...

Uloge:
Franjo Majetić (Franjo Šafranek), Mirjana Bohanec (Ana Šafranek), Relja Bašić (g. Fulir), Mia Oremović (teta Mina), Tomislav Žganec (Perica), Vida Jerman (gospodična Marijana), Riki Brzeska (Ždinaršić)

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Krešo Golik (prema noveli Dnevnik malog Perice Vjekoslava Majera)

Glazba:
Živan Cvitković

Montaža:
Katja Majer

Scenografija:
Željko Senečić

Kostimografija:
Ljubica Wagner

Komentar:
Nakon obiteljske komedije iz suvremenog zagrebačkog miljea, protkane oporim tonovima, Imam dvije mame i dva tate, Krešo Golik se u Tko pjeva zlo ne misli vratio u malograđanske zagrebačke tridesete godine, strukturu filma pomaknuo u smjeru vodvilja i pojačao stiliziciju u maniri 'pop-arta na licitarski način'. Istovremena ironija i nostalgija spram kičaste 'bolje' prošlosti danas bi se nazvala camp postupkom, a pravo majstorstvo Golik je pokazao u korištenju pjevanih pjesama - u rasponu od tzv. vinskih popijevki do šlagera - koje je sjajno integrirao u radnju dinamizirajući i usložnjavajući njihovom uporabom strukturu djela. Jedina mana filma leži u nedovoljno istaknutu liku malog Perice kao fokalizatora. U premijernom zagrebačkom kino-prikazivanju Tko pjeva zlo ne misli postigao je rekordnu, do danas nedosegnutu gledanost jednog hrvatskog filma, a u posljednjih petnaestak godina u svim je kritičarskim anketama redovno biran za najbolji hrvatski film svih vremena.

Nagrade: Pula 71' - Brončana arena za režiju
                                   Diploma Marijanu Megliču za ton (zajedno s filmovima Na klancu i U gori raste zelen bor)
                  Niš 71' - Nagrada za najbolju komičnu ulogu Franji Majetiću

Dozvola za prikazivanje: od 20. listopada 1970.

Izvoz: Australija, Izrael, Čehoslovačka, DR Njemačka, Poljska, Mađarska, Rumunjska, Bugarska, Finska, Sovjetski Savez